Despre cat de complesit oi fi… ceea ce conteaza in ordinea acestor idei este ca sunt suficient de coplesit de deziluzia acestei tari, a acestui spatiu public, a acestei comunitati politice. Respun, acest stat are nevoie de o alta temelie. Nu de basm ci una fondata pe o intelegere a traiului nostru in comun. Doar ca la momentul vorbirii sunt sceptic ca o asemenea fundatie poate fi pusa. Doar vorbele nu sunt suficiente.
1. Tov. Gadea va disparea asa cum au disparut si toti crainicii si comentatorii de la TVR1 din anii 90. Ce a ramas de atunci ? Nimic. Ce va ramane de acum? Tot nimic. Vor scrie unii oarece lucrari de specialitate despre si atat.
Este trist ca Gadea & Co cum ii numiti sa joace rolul de “the constitutiv other” pentru dumneavoastra.
2. notiunea de intelectual care este autoreflexiva tine nu numai de indentitatea celui despre care se vorbeste cat si de a celui care vorbeste. Toata povestea este in pneuma mediilor…
si, nu, nu este vorba despre stiinta de carte
3. silit fiind sa umblu pe la tot felul de institutii datorita unor chestiuni particulare pe care trebuie sa le rezolv nu pot sa nu observ prapastia ca de la Soare la Luna dintre realitate si povestea spusa in plublic de unul sau altul.
Aici sunt silit sa spun ca Romania nu este un stat de drept si ca orice alta afirmatie este o minciuna.
cat despre expresiile cu pricina va dau dreptate, sunt putin sterpe. Incercam probabil sa nu folosesc expresii nepotrivite.
4. Calitatea acelor oameni este aceiasi si putea fi observata. Imi pare rau ca a trebuit ca altcineva sa va desparta apele.
5. tare asta. Dar de ce femeia este indaratnica ? De ii datoreaza supunere ?
Nu este vorba nici de bine nici de rau. Ci este o forma de convingere fortata pe care propaganda o poate face. Propaganda poate fi facuta pentru scopuri nobile si pentru scopuri mai putin nobile. Mecanismul conteaza.
Ati luat’o prea maniheist… si cautati cine e soarele si luna… dar nu asta era ceea ce vroiam sa spun. Ci pur si simplu ca propaganda in general tinde sa silueasca realitatea.
Si pentru mine asta este cel mai mare rau al polarizarii politice excesive.
“femeia pe care barbatul o invata iubirea” m’ati binedispus ce pot sa spun. Camus punea in seama lui Caligula expresia: “Nu exista dragoste fara un pic de viol”. Despre asta sa fie vorba? Da, e mai complicat…
PS. aveti dreptate ca nu ati facut vre’o distinctie intre intelectual si neintelectual… probabil ca am fost pacalit de titlul articolului si un vag sentiment ca ati inteles intr’un mod maniheist exemplul cu soarele si luna.